9 medaus receptai kalėdiniam stalui kai turi tik 10 minučių

Kaip sukurti Kalėdinę šventę su trupučiu medaus

PAŽINK MEDŲMŪSŲ PRODUKTAIMEDAUS SOMELJĖ PATARIA

Medaus someljė Rasa Nabažaitė

12/8/20244 min skaitymo

1. Plaktas sviestas su aštriu medumi

Tau reikės: 100g minkšto sviesto, poros šaukštų riebios grietinėlės, 80g medaus, mėgstamų aitriųjų pipirų dribsnių pagal aštrumo toleranciją (aš naudojų porą šaukštų). Pirmiausia pakaitiname medų su čili dribsniais, kol pradės švelniai burbuliuoti. Galima medų palikti pastovėti apie 15-30 minučių ir nukošti arba tiesiog palikti su dribsniais ir naudoti iškart, tik pasilikite šaukštelį medaus užvarvinti prieš serviruojant. Medų sumaišome su sviestu, grietinėle ir plakame mikseriu iki kol sviestas pasidarys purus. 

2. Agurko, fetos ir korio iešmeliai

Tau reikės: agurko, fetos sūrio, korio, mėtos lapelių ir iešmelių/krapštukų ar gamtinių pakaitalų (bruknės šakelės, rozmarino šakelė ar panašiai). Šitam desertui renkuosi vasarinį korį, nes dalis jo dar nesusikristalizavusi. Vasarinį korį rasi čia net trijų skirtingų dydžių. Ant iešmelių būtent tokia tvarka veriame: agurką (supjaustytą storais griežinėliais), mėtos lapelį, fetos kubelį ir korio gabaliuką. Recepto eigą gali pamatyti šiame video.

3. Skrudinti migdolai su medumi ir prieskoniais

Čia turiu prisipažinti, kad užtruksite ko gero truputį ilgiau nei 10 minučių - priklausomai nuo to, kokioje temperatūroje skrudinsite riešutus. Taupant laiką galima migdolus skrudinti ne orkaitėje, o tiesiog sausoje keptuvėje. 1 kg migdolų reikės 2 su kaupu šaukštų medaus (aš mėgstu naudoti šį su imbieru), kelių gerų žiupsnių druskos, šviežio muskato, maltos čipotlės (arba kitų aitriųjų paprikų miltelių; bet čipotlė suteikia nuostabų dūmo natą) ir malto kardamono 15g. Jeigu niekur neskubate, tada siūlau migdolus skrudinti 160 laipsnių orkaitėje, kelis kartus pamaišant - riešutai turi ne tik apskrusti iš išorės, bet ir viduje. Galima riešutus skrudinti ir aukštesnėje temperatūroje, bet tada juos reikia akylai stebėti ir dažniau maišyti. Ištraukus iš orkaitės iškart išmaišyti su medumi, apiberti prieskoniais ir dar kartą išmaišyti. Medaus glazūra sustingsta labai greitai ir riešutai sukimba. Norint juos atskirti galima riešutus palaikyti šaltai keletą minučių.

4. Sūdyta medaus karamelė

Tau reikės: 200 g medaus, 250 ml riebios grietinėlės, 50 g sviesto ir žiupsnio kokybiškos druskos. Karamelei siūlau rinktis vasaros žiedų medų, pvz šį. Kodėl? Nors pavasarinis medus pasižymi švelnesniu skoniu, jis turi daugiau gliukozės - gliukozei reikia aukštesnės temperatūros, kad įvyktų karamelizacija, tad procesas užtruks šiek tiek ilgiau. Kuo daugiau meduje fruktozės, tuo labiau karamelinę spalvą išgausite. Visgi, nors tamsesnis medus (miško ar lipčius) pats turi karamelinių natų ir daugiau gliukozės, karamelizuojant tamsų medų sunkiau pastebimas spalvos pokytis ir lengviau jį perkaitinti, būtent todėl rekomenduoju pradėti su vasariniu medumi! Eiga labai paprasta: ištirpinti medų su sviestu ant vidutinės kaitros ugnies ir maišyti, kol įgaus gražią karamelinę spalvą. Supilti grietinėlę, gerai išmaišyti ir išjungti viryklę tik pradėjus karamelei virti. Įmaišyti druską. Nors karamele galima mėgautis ir šilta, atvėsus ji sutirštėja ir įgauna kremo konsistenciją. Skanauti su sūriais, obuolių pyragu, ledais arba naudoti ant skruzdėlyno. 

5.Kreminio sūrio rutuliukai

Tau reikės: indelio kreminio sūrio, smulkintų skrudintų riešutų, kokybiškos kakavos miltelių (aš dėjau ir gabaliukų, vadinamųjų nibs'ų), smulkintų žiedlapių: rožių, rugiagėlių, medetkų, žiedadulkių. Šaukštelį kreminio sūrio dedame į dubenėlį su sausų ingredientų mišiniu ir rankomis formuojame rutuliukus. Serviruojame dubenėlyje šalia krekerių ir duonos.

6.Džiugo sūris + medus su bičių pikiu

Ko gero mažiausiai laiko užimantis ir visgi vienas įspūdingiausių derinių šiame sąraše. Tobulas balansas tarp brandinto sūrio sūrumo, medaus saldumo ir pikio aitrumo. O jei dar paserviruota bičių vaško lėkštėje... Paprasčiau nebūna: gabaliukais sulaužome (nepjaustome!) brandintą Džiugo sūrį ir serviruojame šalia stiklainiuko medaus su bičių pikiu. Medų su pikiu rasi čia.

7.Saldžiarūgščiai agurkai su sezamu

Ši netradicinė tradicinio deserto versija jau tapo mūsų firminiu užkandžiu. Tau reikės: agurkų, skysto (galima švelniai pašildyti susikristalizavusį) medaus, skrudintų sezamo sėklų (man patinka juodųjų ir baltųjų mišinys), meksikietiško tajin prieskonių mišinio  ir stambios kokybiškos druskos (tiks maldon). Skiltelėmis supjaustytus agurkus apvarviname medumi, apibarstome sezamu, prieskonių mišiniu ir druska. Patiekti siūlau iškart, mat druska ištraukia vandenį iš agurkų ir visos gėrybės tiesiog nusiplauna nuo agurkų. 

8.Varškės sūris su koriu ir levandomis

Dar viena tradicinio deserto interpretacija. Tiesa, už siūlymą pagardinti levandų žiedais esu dėkinga vienai nuostabiai žolininkei. Tau reikės: kokybiško lietuviško varškės sūrio (aš asmeniškai visada renkuosi be kmynų), medaus korio ir džiovintų levandų žiedų. Kadangi korį reikia pjaustyti gan plonai, tam labai tinka jau susikristalizavęs pavasarinio medaus korys. Jį gali rasti čia arba čia. Eiga labai paprasta: ant griežinėliais supjaustyto varškės sūrio dedame korio gabaliuką, apibarstome levandų žiedais. Šį desertą galima paruošti ir iš anksto - levandų eteriniai aliejai po kiek laiko įsigeria į medų ir taip pilnai atsiskleidžia jų skonis.

9.Korio, sūrių ir charcuterie lenta

Šis variantas ypatingai tiks didesniems susibūrimams. Ant stalo vidurio dedu korį (vasarinį rasi čia, o pavasarinį - čia) ant ąžuolinio stovo, aplink jį - vaisius, riešutus, įvairiausius sūrius, kumpius, brandintą dešrą, kokybiškus lašinius, duonos ir krekerių. Gera žinia ta, kad visi aukščiau išvardinti deriniai irgi puikiai tiks kaip korio puošmenos.

Saldūs Kalėdų stebuklai per 10 minučių

Medus ir Kalėdos. Sakysite, derinys tik tiems, kuriems trūksta fantazijos? Kiek daug prasmės mes esame užmiršę apie tokią nepaprastai sakralią gėrybę kaip medus! Juk medaus stiklainyje telpa išties daug: magija, pavertusi saulės šviesą medumi, kurios taip trūksta šaltuoju metų laiku; sveikata; ilgaamžiškumas, o jei tikėsime senovės graikais – ir nemirtingumas; malonumas; ir tas tikrasis natūralus saldumas, kuris jaučiasi ne nuodėmingas, o atvirkščiai – gydantis ir reikalingas. Medus visose senovės kultūrose buvo šlovinama retenybė, kuria mėgautis buvo galima tik per šventes. Kviečiu šiemet medų grąžinti į pelnytai garbingą vietą - ne tik po eglute, bet ir ant šventinio stalo. Sušildykit medaus dovanomis pačių brangiausiųjų kūnus ir širdis. Jūsų dėmesiui - 9 idėjos šventiniam stalui, medaus someljė Rasos rekomenduojami deriniai su medumi. Skanių atradimų!