Medaus someljė Rasa sako

"Nors jau pažvelgus į šio medaus stiklainį aiškiai vizualiai matomi skirtumai tarp švelnaus pavasarinio ir sodraus vasarinio medaus, skirtumus pajausi ir gomuriu. Pagrindinės pavasario žiedų medaus natos: obuolių uogienė, kondensuotas pienas, šienas. Pievų medus su lipčiumi saldesnis, jame dominuoja deginto cukraus, pieniškos karamelės natos ir saldus medienos aromatas."

medaus someljė Rasa Nabažaitė
medaus someljė Rasa Nabažaitė
  • Stiklainis be lipnių etikečių - lengvam antriniam panaudojimui.

  • Metalinis dangtelis.

  • Natūralaus džiuto virvutė.

  • Perdirbto popieriaus etiketė.

  • Vaško antspaudas.

Kokios optimaliausios medaus laikymo sąlygos? Medų patariame laikyti tamsioje, vėsioje (ne aukštesnėje nei 22 C temperatūroje) vietoje, saugant nuo tiesioginių saulės spindulių, sandarioje pakuotėje.

Kokia yra medaus galiojimo trukmė? Tinkamomis sąlygomis laikomo kokybiško medaus galiojimo trukmė yra neribota. Tačiau po 2 metų sumažėja jo maistinė ir vaistinė vertė. Todėl mes rekomenduojame nesandėliuoti medaus ilgiau nei 2 metai.

Ar galima kaitinti medų? Atsakymas priklauso nuo to, kokiu tikslu renkatės medų vartoti.  Naudojant medų gydomaisiais tikslais, patariame jo nekaitinti, mat dauguma veikliųjų medžiagų žūsta aukštesnėje nei 40 C temperatūroje. Jei medumi norite pakeisti cukrų, tada temperatūra didelės reikšmės neturi. Dažnai žmonės bijo termiškai apdoroto medaus, dėl susidarančio HMF. Tačiau HMF susidaro ir kaitinant bet kokį kitą saldiklį vykstant karamelizacijos procesui. Be to, medus turi mažiau kalorijų nei cukrus.

Kokia yra medaus maistinė vertė? Vidutiniškai 100 g medaus turi 340 kcal, šiek tiek mažiau nei cukrus. Iš jų - apie 80% angliavandenių.

Kodėl medus sukietėja? Medaus kristalizacija yra normalus reiškinys. Kristalizacijos trukmė priklauso nuo angliavandenių, esančių meduje ir gali trukti nuo 2 savaičių (rapsų medus) iki kelerių metų (rūšinis robinijų medus). Lietuviškas medus dažniausiai susikristalizuoja per 2-4 savaites, išskyrus lipčiaus medų, kuris gali išlikti skystas kur kas ilgiau. Dažnai meduje matomas "šerkšnnas" - tai gliukozės kristalai, susiformuojantys tik nekaitintame meduje.

Koks medus yra skaniausias, sveikiausias ar geriausias? Nėra vieno pačio pačiausio medaus - kiekviena medaus rūšis yra savaip naudinga, kiekvienas žmogus tik pagal save gali išsirinkti skaniausią. Svarbiausia ragauti ir bandyti - tik taip atrasi savo favoritus!

D.U.K. apie medaus kokybę

Pakuotė