Pažink medų #2 Poliflorinis laukinių vasaros pievų medus

Pagrindiniai faktai apie vasarinį pievų medų

MŪSŲ PRODUKTAIPAŽINK MEDŲMEDAUS SOMELJĖ PATARIA

Medaus someljė Rasa Nabažaitė

11/14/20234 min skaitymo

RENKAMAS IŠ: vasaros metu vyksta pagrindinis medunešis. Tai reiškia, jog padaugėja ne tik augalų išskiriamo nektaro kiekis, bet ir žydinčių augalų, išskiriančių nektarą. Pagrindinis mūsų medaus nektaro šaltinis - daugiametė pieva, kurioje harmoningai sugyvena laukiniai augalai, kelios rūšys medingųjų augalų ir didžiulė įvairovė apdulkintojų. Vidurvasarį pievoje suskaičiuojame apie 60 skirtingų rūšių žydinčių augalų! Visgi daugiausia nektaro dažniausiai surenkama iš dobilų, miškinių aviečių, builių, garšvų, laukinių morkų, kraujažolių, rugiagėlių, facelijų ir liepžiedžių, esant palankioms oro sąlygoms ir lipčiaus (renkamas ne iš nektaro, bet iš augalų ir vabzdžių - dažniausiai amarų - išskyrų).

SPALVA. Nuo gelsvos iki gintarinės iki karamelinės, bet dažniausiai - "klasikinės" medaus geltonumo.

TEKSTŪRA. Šviežias medus gan tirštas ir klampus. Susikristalizavusio medaus tekstūra gali būti labai įvairi, priklausomai nuo dominuojančių žiedadulkių ir medaus laikymo sąlygų. Aptinkami didesni kristalai nei pavasariniame meduje, nuo vidutinio dydžio iki didelių, dažniausiai - netaisyklingos formos, netgi juntamai šiurkštūs. Būtent dėl šio pojūčio daugeliui žmonių susikristalizavęs vasarinis medus primena cukrų. 

KRISTALIZACIJA. Kristalizuojasi lėčiau nei pavasarinis, vidutiniškai 3-4 savaites. Tačiau jei meduje yra daugiau lipčiaus, gali išlikti skystas ir žiemą.

SKONIS IR AROMATAS. Vidutinio intensyvumo skonis. Saldesnis už pavasarinį, kadangi turi daugiau fruktozės ir mažiau gliukozės. Skystame meduje dažniausiai dominuoja saldumo pojūtis, o susikristalizavus saldumo pojūtis susibalansuoja, kur kas labiau išryškėja visos kitos natos. Vasarinio medaus laše telpa visa pieva - tai atsispindi ir skonio kompleksiškume. Pievų medaus profilio ribos yra labai plačios, priklausomai nuo konkrečių augalų rūšių, kurios netgi tame pačiame žemės lopinėlyje keičiasi sezonas po sezono. Visgi, galima išskirti kelias būdingas bendras vasarinio medaus natas: saldžių citrusų (mena citrininį kremą), žolelių (čiobrelių, žemiškos natos),  rūgščių vaisių (raudonųjų serbentų ar rabarbarų). Aromatas švelnus ir subtilus su šiltomis medienos, melasos ir gaiviomis žolynų natomis.  Jei meduje dominuoja liepų žiedų nektaras, toks medus pasižymi vidutiniškai intensyviu kvapu, primenančiu šiaudus, vaistinį sirupą šiek tiek – mėtą. Intensyvaus, gaivaus skonio, primenančio žalius riešutus, žaliosios citrinos žievelę, mentolį. Jei meduje daugiau lipčiaus, jis pasižymės vidutinio intensyvumo aromatu, primenantčiu melasą, karamelizuotus kepinius, su karamelizuoto salyklo, sakų ir sausos medienos natomis. Skonis labai panašus į kvapą, jaučiamas karamelizuoto salyklo, kepinių natos ir ne toks intensyvus saldumas, lyginant su kitomis vasarinio medaus rūšimis.

medus - ne tik į arbatą: vasarinio medaus deriniai su maistu

  • Ant šilto skrebučio su citrininiu levandų sviestu.

  • Kaip glazūrą kepant lašišą.

  • Su miško uogomis, becukriais kukurūzų dribsniais ir rožių cukrumi.

  • Ant rikotos krostinio su avietėmis ar figomis.

  • Į citrinų-laimų limonadą.

  • Kepant persikus salotoms, būtinai su šviežiais čiobreliais.

  • Lengvam vasarinio torto perterpimui su grietine.

  • Ant šviežių agurkų, su skrudintais sezamais, tajin prieskoniais, maldon druska.

  • Ant brusketos su kreminiu ožkos sūriu ir baziliku. 

  • Citrininiam šerbetui su eglių ūgliais.

kiti panaudojimo būdai

Pievų medus pasižymi didžiule įvairove veikliųjų medžiagų, flavanoidų, antioksidantų, fermentų, mineralų, mikroelementų, organinių rūgščių ir net prebiotikų. Papildžius savo rytinį glotnutį su jogurtu šaukšteliu pievų medaus jame esantys oligosacharidai pamaitins mikrobiotą ir taip gali prisidėti prie žarnyno sveikatos gerinimo. Iš laukinių pievų augalų surinktomis naudingosiomis medžiagomis galima organizmą palepinti ir iš išorės: sumaišius su trintomis šviežiomis uogomis pasigaminsi greitą ir maistingą veido kaukę; sumaišius su kokosų aliejumi - drėkinančią plaukų kaukę. Vasarinis medus tiks ir nualintiems nagams bei išsausėjusioms odelėms atgaivinti.

paragauk laukinių Žemaitijos pievų ir laukų žiedų medaus

Pievų medus. Laukinių pievų. Vasaros medus. Vaistažolių medus. Liepų medus.
Pievų medus. Laukinių pievų. Vasaros medus. Vaistažolių medus. Liepų medus.
Su švelnia rūgštele, žemiškos, rabarbarų natos
Pvasarinis ir vasarinis medus. Užpelkių medus. Dviejų skonių medus. Pusinis medus. Medus per pusę
Pvasarinis ir vasarinis medus. Užpelkių medus. Dviejų skonių medus. Pusinis medus. Medus per pusę
Medus vaško indelyje. Vaško pakuotė. Tvarumas. Pievų medus. Medus vaško pakuotėje.
Medus vaško indelyje. Vaško pakuotė. Tvarumas. Pievų medus. Medus vaško pakuotėje.
Pievų medus. Laukinių pievų. Vasaros medus. Vaistažolių medus. Liepų medus.
Pievų medus. Laukinių pievų. Vasaros medus. Vaistažolių medus. Liepų medus.
Karamelės skonio su lipčiumi vaškiniame indelyje
Švelnios tekstūros, žolelių ir vaisių natos
Medaus korys. Korys su medumi. Vasarinio medaus korys. Pievų medus.
Medaus korys. Korys su medumi. Vasarinio medaus korys. Pievų medus.
Lipčius. Lipčiaus medus. Pavasarinis ir lipčiaus medus. Dviejų skonių medus. Užpelkių medus.
Lipčius. Lipčiaus medus. Pavasarinis ir lipčiaus medus. Dviejų skonių medus. Užpelkių medus.
Du viename: vasara ir pavasaris
Tiesiai iš avilio - korio pavidalu
Riboto kiekio: pavasaris su lipčiumi