Pažink medų #3 Poliflorinis rudenėjančių pamiškių medus
Pagrindiniai faktai apie rudeninį medų
MEDAUS SOMELJĖ PATARIAPAŽINK MEDŲMŪSŲ PRODUKTAI
RENKAMAS IŠ: liepos gale, rugpjūčio pradžioje žydinčių augalų, tokių kaip kanadinė rykštenė, gaurometis, viržiai, barkūnas, usnys, dagiai, ežeinis.
SPALVA. Tamsi gintarinė, karamelės, rusva.
TEKSTŪRA. Skystas gan tirštas ir klampus. Susikristalizavęs - švelnios konsistencijos, gan kremiškas.
KRISTALIZACIJA. Kristalizuojasi panašiai kaip vasarinis medus, vidutiniškai 3-4 savaites. Tačiau jei meduje yra daugiau lipčiaus, gali išlikti skystas ir žiemą.
SKONIS IR AROMATAS. Paskutinis sezono medus dažniausiai pasižymi gana intensyviu, labiau koncentruotu skoniu ir maloniu aitrumu ar net švelniu aštrumu. Nors rudeninis medus dažnai bus ganėtinai saldus, sodrios žolelių natos subalansuoja šį saldumą. Aptinkamos ir šiltos sakų, salyklo, deginto cukraus natos. Būdingas vidutinio intensyvumo - intensyvus aromatas. Šiltas, sodrus, su sakų, medienos, karamelizuotų kepinių ir miško paklotės natomis, rudeninio medaus aromatas kviečia susirangyti su puodeliu arbatos ir gera knyga prie židinio.
medus - ne tik į arbatą: rudeninio medaus deriniai su maistu
Marinatui su imbieru, čili ir sojos padažu.
Į graikinių riešutų ir avižų batonėlius.
Karamelizuotų obuolių tartaletėje.
Medaus karamelei.
Su burokėlių, greipfrutų ir fetos salotomis - deginto medaus padažui.
Su skrudintais lazdyno riešutais gardintais cinamonu, gvazdikėliais ir kardamonu.
Į gauromečio arbatą, balintą pienu.
Su proscriutto crudo kumpiu ir muskatu.
Granola su rugine duona ir bičių duonele.
Į meduolius.
kiti panaudojimo būdai
Tamsi rudeninio medaus spalva dažniausiai reiškia, jog toks medus savo sudėtyje turi didesnę kai kurių antioksidantų - fenolių ir flavonoidų, bei mikroelementų koncentraciją. Būtent dėl šios priežasties tamsus rudeninis medus dažniau rekomenduojamas imunitetui stiprinti ir peršalimo ligoms gydyti. Labai svarbu prisiminti, jog visos naudingosios medžiagos, randamos meduje, suyra esant aukštai temperatūrai. Būtent dėl šios priežasties medų naudojant gydomaisiais tikslais, nereikėtų jo dėti į labai karštą arbatą.
paragauk Žemaitijos miškų ir aukštapelkių žiedų medaus
Norėdami pilnai išnaudoti rudeninio medaus gydomąsias savybes jį naudojame ir medaus mišinių gamyboje: su bičių pikio bei bičių duonos tinktūromis ir su džiovintu imbieru. Šio medaus skonio profilį dar labiau išryškina bičių pikio aitrumas ir imbiero aštrumas, tad šiuos mišinius ypatingai rekomenduojame paragauti ir su sūriais. Medų su bičių pikiu deriname su kietuoju sūriu, tokiu kaip Parmigiano, Pecorino arba Džiugas, o medų su imbieru - prie Scamorza sūrio. Gryno rudeninio medaus galite įsigyti mūsų degustaciniame medaus rinkinyje „3 metų laikai“, kartu su pavasariniu ir vasariniu medumi.