Medaus someljė Rasa sako
"Švelnus imbiero aštrumas medui suteikia šildantį, gomurį kutenantį pojūtį ir puikiai dera su rudeninio medaus aitrumu bei sakų natomis. Ši skonių kombinacija ypatingai vilioja šaltuoju metų laiku. Rekomenduoju paragauti su skrebučio, sviesto ir maldon druskos deriniu, Gouda sūriu, tešloje gruzdinta vištiena ar grybais."
Natūralaus bičių vaško indelis. Rankų darbo. Daugkartinio naudojimo.
Natūralaus bičių vaško dangtelis. Rankų darbo. Daugkartinio naudojimo.
Popierinė rafijos juostelė.
Perdirbto popieriaus etiketė.
Siunčiant apsaugomas burbuliniu pakavimo popieriumi.
Mano vaško pakuotė pabalo, kodėl? Vaškas, kaip gyvas daiktas, reaguoja į temperatūrą - šiltoje patalpoje jis blizga ir stipriau kvepia. Pabuvojęs žemoje temperatūroje dažnai pabąla. Neišsigąsk, tai - ne pelėsis, o natūralus aliejai, esantys vaško sudėtyje, kurie migruoja į paviršių. Pakaitinus plaukų džiovintuvu ar patrynus šilta ranka indelis vėl pradės blizgėti.
Kokios optimaliausios medaus laikymo sąlygos? Medų patariame laikyti tamsioje, vėsioje (ne aukštesnėje nei 22 C temperatūroje) vietoje, saugant nuo tiesioginių saulės spindulių, sandarioje pakuotėje.
Kokia yra medaus galiojimo trukmė? Tinkamomis sąlygomis laikomo kokybiško medaus galiojimo trukmė yra neribota. Tačiau po 2 metų sumažėja jo maistinė ir vaistinė vertė. Todėl mes rekomenduojame nesandėliuoti medaus ilgiau nei 2 metai. Medaus mišinius siūlome suvartoti per 12 mėnesių.
Ar galima kaitinti medų? Atsakymas priklauso nuo to, kokiu tikslu renkatės medų vartoti. Naudojant medų gydomaisiais tikslais, patariame jo nekaitinti, mat dauguma veikliųjų medžiagų žūsta aukštesnėje nei 40 C temperatūroje. Jei medumi norite pakeisti cukrų, tada temperatūra didelės reikšmės neturi. Dažnai žmonės bijo termiškai apdoroto medaus, dėl susidarančio HMF. Tačiau HMF susidaro ir kaitinant bet kokį kitą saldiklį vykstant karamelizacijos procesui. Be to, medus turi mažiau kalorijų nei cukrus.
Kokia yra medaus maistinė vertė? Vidutiniškai 100 g medaus turi 340 kcal, šiek tiek mažiau nei cukrus. Iš jų - apie 80% angliavandenių.
Kodėl medus sukietėja? Medaus kristalizacija yra normalus reiškinys. Kristalizacijos trukmė priklauso nuo angliavandenių, esančių meduje ir gali trukti nuo 2 savaičių (rapsų medus) iki kelerių metų (rūšinis robinijų medus). Lietuviškas medus dažniausiai susikristalizuoja per 2-4 savaites, išskyrus lipčiaus medų, kuris gali išlikti skystas kur kas ilgiau. Dažnai meduje matomas "šerkšnas" - tai gliukozės kristalai, susiformuojantys tik nekaitintame meduje.
Koks medus yra skaniausias, sveikiausias ar geriausias? Nėra vieno pačio pačiausio medaus - kiekviena medaus rūšis yra savaip naudinga, kiekvienas žmogus tik pagal save gali išsirinkti skaniausią. Svarbiausia ragauti ir bandyti - tik taip atrasi savo favoritus!
Mano medaus mišinys susisluoksniavo, kodėl? Medaus mišiniai maišomi rankiniu būdu su šviežiu medumi, tad priklausomai nuo meduje esančių angliavandenių, kurie įtakoja medaus kristalizaciją, medaus mišinių tekstūra nebus tokia pati kaip gryno medaus. Pavyzdžiui, sumaišius su bičių pikio tinktūra medus dažniausiai pašviesėja, su duonelės - įgauna rusvą atspalvį ir gali visai nesusikristalizuoti. Tai neturi įtakos produkto maistinei ar vaistinei vertei. Jei medaus mišinys susisluoksniavo paprasčiausiai rekomenduojame prieš vartojimą jį išmaišyti.
D.U.K. apie medaus kokybę
Pakuotė
Kodėl bičių vaško pakuotė?
Tvarumas.
Pakuotė, tiek plastikinė tiek stiklinė - didžiausias faktorius, prisidedantis prie medaus anglies pėdsako.
Nesandėliuojant korių iki kito sezono ir paverčiant juos vašku pakuočių gamybai eliminuojamos nemažos energijos sąnaudos bei neleidžiama vaške akumuliuotis pesticidams.
Trumpesnė gamybos grandinė. Stiklinė ar plastikinė pakuotė dažnai nukeliauja didelius atstumus ir pereina ne vieną tarpininką kol pasiekia mus, mažą gamintoją. Gamindami savo pakuotę sumažiname sąnaudas.
Vertė visoje daikto gamybos ir gyvavimo grandinėje
Gamyba reikalauja minimalių energijos resursų, mat vaškas lydosi prie 62 laipsnių temperatūros.
Galima didelė formų įvairovė. Ši pakuotė - užsukama, su sriegiais - visai kaip stiklainis, tad ją galima sandariai uždaryti po kiekvieno naudojimo.
Maloniai kvepia dar net neatidarius indelio.
Tokiam pačiam kiekiui medaus reikia mažiau vaško nei stiklo. Pakuotė net du kartus lengvesnė už, stiklą tad sumažėja ir transportavimo kaštai.
Vaškas yra 100% biologiškai skaidus. Vaškas yra gana inertiška medžiaga - laikoma tinkamomis sąlygomis ji ilgaamžė, bet atsiradusi komposto krūvoje suirs per mėnesį.
Vaškas yra natūraliai antimikrobinė medžiaga.
Fasuojant medų į vaško tarą imituojamas natūralus procesas, naudojamas pačių bičių. Nereikia dviračio išradinėti iš naujo - gamta būtent tam ir sukūrė vašką, kad jame būtų sandėliuojamas medus.
Suvalgius medų, pakuotę gali:
Išplauti ir naudoti kitiems maisto produktams ar papuošalams laikyti. Plauk drungnu vandeniu su natūralia priemone ir švelnia kempinėle.
Grąžinti mums arba perleisti kitam bitininkui.
Pasigaminti iš vaško ir tuščio karščiui atsparaus indo žvakę arba vaškainį, dar kitaip vadinamą bičių vaško drobelę.
Blogiausiu atveju - išmesti į organinių atliekų konteinerį arba kompostą. Vaškas tampa nuostabia trąša augalams.