Iki pat švenčių visoms medaus dovanoms 10% nuolaida su kodu "MEDAUSSOMELJE10"!

Tavo skonio receptoriams pakutenti ir imunitetui stiprinti: medus, medaus mišiniai su pikiu ar imbieru, bičių duona, koriai ir žiedadulkės.

Nežinai kaip išsirinkti? Medaus someljė Rasa dalinasi patarimais puslapio apačioje.

Medaus someljė Rasa pataria kaip išsirinkti medų

Šią įvairovę lemia klimato sąlygos, dirvožemis, bičių rasė, mikroorganizmai gyvenantys dirvoje bei ant augalų, bitininkavimo praktikos... Tačiau svarbiausias medaus skonį, kristalizaciją, spalvą bei aromatą lemiantis faktorius yra botaninė jo kilmė. Kitaip tariant - augalų rūšys, iš kurių bitės renka nektarą. Kiekvienas mūsų gali išmokti atpažinti meduje grikį, kiaulpienę ar faceliją. O išmokus atpažinti jau galima atsirinkti mėgstamiausius ir net pradėti derinti su maistu! Pagal botaninę kilmę medus skirstomas į dvi grupes: monoflorinis ir poliflorinis. Kuo jie skiriasi?

Medus turi didžiulę skonių įvairovę. Visame pasaulyje priskaičiuojama daugiau nei 300 rūšių!

  • Dar vadinamas rūšiniu. Bičių surinktas iš vienos rūšies augalų, pavyzdžiui rapsų, liepų, grikių.

  • Visada to paties skonio, aromato, kristalizacijos, todėl lengviau išsirinkti savo favoritą ir derinti su maistu.

  • Kartas pirkėjai klaidinami tyčia poliflorinį medų pristatant monofloriniu, mat toks medus brangesnis. Kartais pirkėjas suklaidinamas ir netyčia. Jei bitininkas neatlieka jokių medaus kilmę liudijančių tyrimų, tenka pasikliauti jo paties ekspertize.

  • Lietuviškas monoflorinis medus neturi oficialios juslinės klasifikacijos, vadinamosios medaus kortos.

  • Įmanomas tik žydinčiuose monokultūrų laukuose. Kartais jie natūralūs, tokie kaip viržiai ar kiaulpienės, bet dažniausiai užsodinti žmogaus - tokie kaip rapsai, grikiai ar saulėgrąžos. Monokultūra kaip maisto šaltinis bičių šeimai reiškia sočius pilvus, bet tuo pačiu - galimą maisto medžiagų, mineralų ir net gerųjų bakterijų trūkumą.

Monoflorinis

Poliflorinis

  • Taip pat vadinamas daugiažiedžiu. Bičių surinktas iš daugiau nei vienos rūšies augalų.

  • Skonis, aromatas, kristalizacija skiriasi partija nuo partijos ar net avilys nuo avilio tame pačiame bityne.

  • Kuo didesnė augalų, kuriuos aplankė bitės, įvairovė - tuo kompleksiškesnis medaus skonis, tuo daugiau jame vitaminų, mineralų ir kitų naudingų medžiagų. Pastaroji savybė labai svarbi ir pačių bičių, ne tik žmogaus sveikatai!

  • Skonių įvairovėje nepasimesti padeda sezoninė klasifikacija: pavasarinis, vasarinis, rudeninis medus. 

  • Ginčytinai, poliflorinis medus tai pati gryniausia sezoniškumo ir terroir'o išraiška maisto pavidalu. Valgant poliflorinį medų mes ragaujame pavasarinius sodus ar vasarines pievas. Mes ragaujame saulėtas dienas ir lietų. Mes ragaujame dirvožemio ypatumus ir ten gyvenančius mikroorganizmus. Mes ragaujame medinius avilius ir bitininko ryšį su bitėmis.

  • Visas "Užpelkių medus" medus - daugiažiedis.

Perfrazuojant Slow Food įkūrėją Carlo Petrini:

"Žmogus, kuriam patinka maistas, bet nerūpi aplinka, yra idiotas."

Tad nebūkim idiotai - valgykim bioįvairovę, valgykim poliflorinį medų!